fredag 29 januari 2010

Wallwisher tutorial

Wallwisher embedded

Sociala medier 1 Wallwisher

En anslagstavla på webben, kan det vara något det? Wallwisher (mitt demoexempel) är ett intressant fenomen. Det går snabbt att registrera sig. Det är gratis. Har du ett google-konto eller Open ID så är det bara logga in direkt.

Anslagstavla är förresten inte rätt ord. Det är nog mera av brainstorming över wallwisher. Det som man får framför sig är en nästan tom sida med en bakgrund som man väljer själv. Överst ska man ange såväl rubrik som underrubrik samt lägga till en liten bild/logo.

Wallwisher är superenkel att använda. Tanken med Wallwisher är att fylla hela sidan med små elektroniska post-it lappar som kan innehålla text, video, ljud, dokument, länkar. För att lägga till en ny Note är det bara att dubbelklicka var som helst på sidan och skriva. Man kan välja om man vill vara anonym eller inte.

Man behöver inte gå in på Wallwisher för att följa med vad som händer där. Det går bra att prenumera på inläggen som RSS eller om man så vill går det att embedda sin vägg på en webbsida. I fronter går det dock tyvärr inte att bädda in sin vägg eftersom koden raderas när man försöker spara den. Detta beror på att koden innehåller aktiva element som klassas som osäkra av Fronter. Jag ska kontakta dem om detta!

Jag kan bra tänka mig att Wallwisher skulle fungera bra i undervisning, t.ex för att samla gruppens åsikter eller bakgrundskunskap i en viss fråga. Så länge man bara är ute efter text fungerar Fronters brainstorm-verktyg lika bra, men om man vill få in en youtube video, en bild, en låt eller ett helt dokument eller webbsida så är Wallwisher det rätta valet.

Jag försökte använda Wallwisher ifjol för att samla lärares åsikter om vilka nyckelord som bör beaktas i en IT-vision för utbildningsväsendet på Åland. Det kom tre inlägg. Ett av dem var mitt eget...

Skapa din egen vägg och testa på: http://www.wallwisher.com

Frågeställning: Är det vanligt att brainstorma i dagens skola? Är det någonting som kunde användas mera? Stöder en tjänst som wallwisher elevernas kreativitet bättre än om man bara ber dem skriva ner sina tankar på papper?

torsdag 21 januari 2010

Kurs!

"Att gå på kurs". Vad tänker man då? Jo en stund borta från det vardagliga jobbet. Det är inte alltid så lätt att lämna jobbet efter sig under kursen. Speciellt om det handlar om en kurs där man sitter vid en dator. Det är då lätt hänt att man kollar e-posten, ansiktsboken, eller Google vågen längs hela kursdagen. Att gå på kurs innebär ofta också att kaffet är serverat bekvämt och att lunchen är god!

Men måste kurs alltid betyda att man reser iväg någonstans och är borta från jobbet. Är det effektiv inlärning? Hur skulle det vara om att lägga upp fortbildningen så att var och en kan lära sig just det den behöver vid just det tillfälle då behovet uppstår. Det är kanske inte alltid ändamålsenligt att sitta en dag på kurs när det som gjort att man anmält sig till kursen egentligen är en detalj som man kan gå igenom på 30 minuter. Learning Just in Time! Not just in case.